8 manieren om je blog een boost te geven via LinkedIn

Iedereen die zijn of haar werk wilt maken van bloggen, of dat al doet, zou moeten nadenken over het inzetten van ’s werelds grootste professionele netwerk: LinkedIn. Veel mensen denken dat LinkedIn vooral handig is voor het vinden van werk, maar niets is minder waar. Op Problogger kwamen we acht tips tegen om je blog een boost te geven via LinkedIn.

index

1. Word lid van groepen waar andere bloggers actief zijn
LinkedIn groepen zijn een soort discussie fora. Door lid te worden van verschillende groepen en actief mee te doen, kom je in contact met mensen met dezelfde achtergrond.

Kijk naar groepen zoals Professional Bloggers of Small Biz Forum. Er zijn nog niet veel Nederlandse blog groepen, maar hier en daar vind je er één, zoals de Dutch Blog Society en cyclopaedia.nl.

Het is verwonderlijk te zien hoe weinig bloggers gebruik maken van de gratis communities op LinkedIn. Er poppen steeds meer sites op met betaalde abonnementen terwijl de gratis groepen van LinkedIn veel van dezelfde voordelen bieden.

2. Gebruik de LinkedIn share button om je content te promoten
Waarschijnlijk heb je al een Twitter en Facebook share button op je blog staan, misschien wel van meer sociale netwerken. Een LinkedIn button is hier een grote toevoeging aan. Met een share button kunnen bezoekers je berichten direct delen in de groepen waar zij lid van zijn.

Door de LinkedIn share button te gebruiken, kun je makkelijk posten in groepen waar je lid van bent en zo je blogcontent promoten. Ook kan jouw content verschijnen op de homepagina van LinkedIn wanneer het gedeeld wordt.

Met relevante content voor de juiste groepen, zal je direct een groei zien in je bezoekersaantallen door de LinkedIn share button. Om meer bezoekers te genereren is het belangrijk, zoals met bijna alles, dat je regelmatig nieuwe blog artikelen schrijft.

3. Gebruik premium functies om nieuwe invloeden te ontdekken
Vind je het interessant te weten wanneer iemand ‘Community Manager’ of ‘Blogger’ in zijn of haar LinkedIn profiel toevoegt?

Met een LinkedIn premium account (ongeveer $30 per maand) kun je zoekopdrachten zoals deze bewaren, en een wekelijkse mail ontvangen met iedereen ter wereld die deze woorden in zijn of haar profiel heeft toegevoegd.
Voor iemand die van bloggen een business wil maken, kan het heel goed uitpakken om met deze mensen in contact te komen. Mensen die nieuw zijn in de wereld van bloggen, zijn extra geïnteresseerd in nieuwe connecties.

4. Zoek naar strategische groepen om samenwerkingen te vinden
De meeste mensen hebben geen duidelijk plan van hoe ze LinkedIn gaan inzetten voor hun blog. Als jij daarentegen wel gebruik maakt van LinkedIn geeft dit je een grote voorsprong.

Eén manier om je onderneming op de kaart te zetten is het maken van strategische connecties op LinkedIn. Hieronder in zes stappen hoe je dit kunt doen:

  • Identificeer 10-20 blogs of websites die je zouden kunnen helpen jouw blog in de schijnwerpers te zetten.
  • Onderzoek wie voor deze sites werken en vind ze op LinkedIn. Word lid van de groepen waar zij actief in zijn.
  • Blijf op de hoogte van hun activiteiten in deze groepen.
  • Ga met ze in gesprek
  • Werk aan een relatie en bouw deze op.
  • Take it to the next level.

5. Laat je expertises zien
Er zijn verschillende mogelijkheden om via LinkedIn je expertise te laten zien en zo betaalde opdrachten binnen te halen.
Consequent je content laten zien en in gesprek gaan met mensen in verschillende groepen zijn twee van de beste manieren om dit te doen. Vergeet niet om consequent te blijven, anders krijg je niet de resultaten die je graag wilt.
Zorg ervoor dat er duidelijk in je LinkedIn profiel staat dat je ingehuurd kunt worden.
Vanuit daar kun je jouw professionaliteit en skills laten zien. Wees een goed persoon. Bouw goede relaties op. De rest volgt vanzelf.

6. Maak gebruik van LinkedIn ads
Als je producten op je blog verkoopt, of als je een budget hebt om aan je contacten te werken, overweeg dan om te adverteren met LinkedIn.

Adverteren op LinkedIn kan al vanaf $10 per dag. Het mooie van LinkedIn is dat je de advertenties heel gericht kunt sturen naar de mensen waar jij geïnteresseerd in bent. Wil je jouw advertentie gepositioneerd hebben bij managers die in Amsterdam werken, in een bedrijf met minder dan 50 mensen en die ouder zijn dan 35 jaar? LinkedIn kan dat voor je doen.
Of je aanbod gericht is op een breed publiek of juist meer niche, het LinkedIn advertentieplatform kan een goed hulpmiddel zijn.

7. Maak gebruik van LinkedIn Signal voor concurrerende analyses
LinkedIn Signal is de zoekfunctie van LinkedIn, om makkelijk door het hele netwerk te browsen. Typ een activiteit, branche of zin in waar je geïnteresseerd in bent en je zult alle activiteiten die daarmee te maken hebben op LinkedIn vinden.
Wat Signal een fijne zoekmachine maakt is dat het je mensen laat zien die buiten je eerste-lijn verbinding staan. Je kunt status updates van elk persoon op LinkedIn zien en groepsberichten van elke groep.
Door Signal blijf je up-to-date, je kunt concurrerende blogs in de gaten houden, nieuwe ideeën onderzoeken en mensen vinden die de moeite waard zijn om te volgen.

8. Volg bedrijven in jouw branche.
Op LinkedIn zijn er zeker honderd, zo niet duizenden bedrijven die werken in dezelfde branche als jij. Er zijn bijna 2,5 miljoen bedrijven met een geregistreerde bedrijfspagina op LinkedIn, Het aantal ondernemers met een aanwezigheid op LinkedIn is uiteraard veel hoger.
Wanneer je bedrijven volgt die voor jou van belang zijn, ontvang je de nieuwste updates van de werkvloer. Dit zorgt voor meer inzicht in het netwerk van het bedrijf.
Ook kun je de werknemers van deze bedrijven opzoeken op LinkedIn. Dit is een goede manier om in gesprek te komen met deze mensen, en zo jouw blog te positioneren.

De 5 soorten Facebook fans

Facebook_logo_(square)Hoewel fans stuk voor stuk uniek zijn, kunnen ze, op basis van hun achtergrond worden ingedeeld in typen. Het type fan bepaalt natuurlijk met welke content je hem of haar moet bedienen, om te behouden… Dit handige overzicht kwamen we tegen op Social Media Today.

1. De potentiële klant / opdrachtgever
De potentiële klant of opdrachtgever is een fan die via mond-tot-mondreclame of een reclamecampagne met jouw bedrijf in aanraking is gekomen en geïnteresseerd is in wat je allemaal te bieden hebt. Hoe relevanter en persoonlijker de content op je Facebook-pagina, hoe groter de kans dat deze fan de pagina blijft volgen en zelfs een aankoop doet of in het geval van B2B contact met je opneemt.

Hoe behoud je deze fan?
Zoek naar een gezonde balans tussen content dat in de behoeften van deze fans voorziet en content dat de persoonlijkheid van je bedrijf laat zien. Bedrijven die zich richten op potentiële opdrachtgevers kunnen bijvoorbeeld laten zien over welk talent ze beschikken en een kijkje achter de schermen op de werkvloer geven.

2. De vriend / werknemer
De vriend of werknemer is een fan die bij je in dienst is of graag betrokken wil zijn bij jouw bedrijf als opdrachtgever, dienstverlener of werknemer. Deze fans doen het totaal aantal fans van je Facebook-pagina stijgen, maar zorgen wel voor een lagere engagementscore. Ze hebben over het algemeen namelijk weinig interesse voor de inhoud van het bedrijf en zullen naast het geven van een ‘like’ voor weinig interactie zorgen.

Hoe behoud je deze fan?
Het behouden van dit type fan is niet moeilijk; zo lang als hij/zij bij je werkt of bij jouw bedrijf betrokken wil zijn als opdrachtgever, dienstverlener of werknemer, zal hij/zij fan blijven. De uitdaging is om deze fan bij de content van je Facebook-pagina te betrekken. Zo kun je werknemers individueel benoemen en belonen voor hun goede werk. Ook andere fans zullen het leuk vinden om kennis te maken met de mensen achter het bedrijf.

3. Deelnemers van prijswedstrijden
Heb je je Facebook-pagina onlangs voorzien van een exclusieve prijswedstrijd? Dan is de kans groot dat dit fans heeft aangetrokken die alleen op de prijs uit zijn en de pagina na afloop van de prijsvraag direct ‘unliken’. Wanneer ze dit echter vergeten, zal jouw content in hun nieuwsoverzicht blijven verschijnen.

Hoe behoud je deze fan?
Je vraagt je misschien af waarom je deze fans wil behouden… Dit type fans zijn zeer gevoelig voor prijswedstrijden en in hun enthousiasme delen ze dit vaker dan andere fans met bekenden. Gratis promotie voor je pagina dus! Maar deze fans behoud je niet door alleen één prijswedstrijd uit te zetten. Je moet deze ondersteunen met andere relevante content waar ze mogelijk ook in geïnteresseerd zijn. En als de ene prijswedstrijd bijna afloopt, kondig dan alvast de volgende aan of wijs deze fans op exclusieve aanbiedingen en acties die niet via Facebook lopen.

4. De grote fan
De grote fan is de meest dankbare van alle vijf. Ze zorgen voor veel interactie op je Facebook-pagina; ze reageren vaak op posts, maar plaatsen ook regelmatig zelf content. Dit type fan heeft een positief gevoel bij jouw merk en dat is vaak gebaseerd op een grote aankoop, een geweldige ervaring of een mooie herinnering uit hun kindertijd. Het merk maakt deel uit van het leven van deze fans en dat delen ze graag met jou als bedrijf en met andere fans.

Hoe behoud je deze fan?
Geef ze aandacht! Bedank ze voor hun positieve verhaal, vraag ze om hun mening en reageer wanneer ze zelf het initiatief hebben genomen om iets te posten. En plaats zelf content waar de grote fan graag op wil reageren of waarbij hij/zij een voorproefje krijgt van nieuwe producten en acties. En als iemand hele unieke content plaatst, vraag dan of je dit als bedrijf mag gebruiken; mensen houden ervan om te worden erkend.

5. De klant
De klant is iemand die wel geïnteresseerd is in jouw merk, diensten of producten, maar dit niet van de daken schreeuwt. Meestal zijn ze fan geworden om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws of om het merk niet te vergeten wanneer ze op een later tijdstip op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. In tegenstelling tot de grote fan en de potentiële klant / opdrachtgever, zal deze fan eerder negatieve gevoelens uiten wanneer een dienst of product niet naar wens is.

Hoe behoud je deze fan?
Als deze fan zijn ongenoegen uit op jouw Facebook-pagina, geef hem/haar dan direct een persoonlijk antwoord. Wees daarbij transparant en begripvol. Toon verder de waarde van je diensten of producten en plaats relevante content.

Een Facebook-pagina die een opwaartse trend van groei en betrokkenheid doormaakt, combineert al deze tips in een overkoepelende strategie. Maar tenzij je precies weet aan wie je je content moet richten, zul je in de eerste instantie niet goed weten waar je moet beginnen. Gebruik deze profielen om een goede start te maken en duik dan beetje bij beetje in de analyses om zo meer over je bezoekers te leren. Want pas als je je community helemaal begrijpt, kun je je social media doelstellingen bereiken

Alles wat je altijd al wilde weten over Pinterest (maar nooit durfde te vragen)

2000px-Pinterest_Shiny_Icon.svgIedereen die enigszins geïnteresseerd is in social media moet inmindels wel bekend zijn met Pinterest. Ook op Let’s Go Social hebben we verschillende keren over dit digitale prikbord geschreven. Desondanks vragen nog veel mensen zich af wat er nou zo leuk aan is. Waarom is Pinterest zo populair? Op Dreamgrow.com kwamen we de vijf meest gestelde vragen met antwoord tegen.

Waarom is Pinterest zo populair?

Om te begrijpen waarom Pinterest zo populair is, moeten we eerst begrijpen wat het precies is. Simpel gezegd is Pinterest een sociaal netwerk van visualisaties. In dit artikel gaan we dieper in op wat Pinterest precies is.

Verschillende aspecten dragen bij aan de populariteit van Pinterest:

– Simpel
Het Pinterest design ziet er rustig en overzichtelijk uit. Je maakt een (prik)bord aan, voegt de ‘pin’-button toe aan je browser en je bent klaar om te gaan pinnen. Ook de dagelijkse interactie is simpel: pin, like, geef commentaar of repin.

– Visueel georiënteerd
We zien dagelijks glossy magazines en dure reclames op tv; we houden ervan om naar mooie dingen te kijken. Pinterest ziet er goed uit, een van haar grootste pluspunten.

– Focust op content, niet op gebruiker
Pinterest differentieert zich van andere sociale netwerken door zich niet te focussen op de gebruiker, maar op de content. Je zou ook kunnen zeggen: de gebruiker hoeft zelf geen shareable content te maken, hij gebruikte bestaande content die de moeite van het delen al is. Waar andere netwerken roepen ‘kijk naar mij’, zegt Pinterest ‘kijk naar dit’. Dit model is meer ‘sharable’ voor de gebruiker, wat een viraal effect heeft.

– Utopisch
Gebruikers kunnen gemakkelijk de vier muren van het kantoor om zich heen vergeten en zich storten in hun eigen gecureerde wereld van mooie plekken en plaatjes online.

– Verzamelpunt
Pinterest biedt een manier om gemakkelijk je inspiraties te organiseren. Of dit nou recepten zijn of je perfecte bruiloft, alles wat je bij wilt houden blijft bewaard op een plek.

Wie zijn al die mensen op Pinterest? Zijn het alleen vrouwen?

Volgens recente onderzoeken heeft Pinterest momenteel 11.7 miljoen unieke bezoekers in de Verenigde Staten. Marketingfacts berichtte dat maandelijks 200.000 Nederlandse bezoekers de site bezochten. Het merendeel van deze pinners is vrouw, maar de doelgroep is constant aan het verbreden.

In de Verenigde Staten wordt Pinterest steeds vaker gebruikt door merken, maar ook in Nederland begint het commercieel gebruik van de grond te komen. Zo post de Nederlandse receptensite Culy.nl ook haar lekkernijen op Pinterest en ook VT wonen pinned erop los.

Hoe kan mijn merk profiteren van Pinterest?

Er zijn steeds meer bedrijven die zich op Pinterest profileren en de potentie van het netwerk zien. Voor merken in de lifestyle hoek is Pinterest een zeer geschikt medium. Denk je erover een Pinterest aan te maken voor je merk? Hieronder een aantal redenen:

– Meer naamsbekendheid
Het is de basis regel van sociale netwerken en het delen van informatie: wanneer gebruikers jouw content delen met hun vrienden, en die weer met hun vrienden, verbreedt dat het bereik van jouw product. Wanneer mensen jouw producten pinnen, worden er steeds meer mensen blootgesteld aan je merk.

– Nieuwe bezoekers
Meer bekendheid betekent bijna altijd meer verkeer naar je website. Wanneer gebruikers van jouw site pinnen en delen met hun vrienden, sturen ze deze mensen naar jouw website.

– Meer zichtbaarheid
Net als andere sociale netwerken is Pinterest een manier om je merk online te profileren, samen met Facebook, Twitter en andere sites. Wanneer mensen het merk vaker en vaker tegenkomen online krijgen ze een goede indruk van datgene wat je te bieden hebt.

Wat moet ik weten over Pinterest als ik een profiel heb?

Wanneer je een profiel hebt aangemaakt is het verstandig niet meteen in het wilde weg te gaan pinnen. Idealiter worden jouw pins door duizenden gebruikers gepinned en gerepinned om zo vervolgens viraal te gaan. Helaas is dit niet altijd de realiteit, daarom is het handig eerst even de volgende tips door te lezen.

– Pin interessante dingen
Wanneer je een Pinterest account hebt aangemaakt met een naam en relevante omschrijving over wat je doet, probeer dan niet direct allemaal eigen producten te pinnen. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen zelfpromotie en interessante content. Pin wat je leuk en interessant vindt en wat je volgers graag willen zien. Precies wat ook voor andere social media geldt.

– Pin vanaf de originele bron
Let er op wanneer je een foto of beeld pinned, je dit doet vanaf de originele bron. Je toont niet alleen je respect naar degene wiens content je aan het pinnen bent, maar het maakt je ook geloofwaardiger.

– Wees visueel aantrekkelijk
In de Pinterest cultuur is het belangrijk hoe beeld eruitziet. Zorg ervoor dat je site beelden heeft die visueel aantrekkelijk zijn zodat ze uitnodigend zijn voor gebruikers om te pinnen.

– Wees interactief
Net als bij andere sociale media is het belangrijk om interactief te zijn met je volgens op Pinterest. Bouw een band met je achterban op door middel van creatieve prikborden, regelmatig contact en reageer op je eigen en andermans pins.

– Onderzoek jouw pins
Het is goed om te onderzoeken of jouw producten al gepinned worden door gebruikers. Hier kan je op de volgende manier achter komen: Type in je adresbalk de volgende link: http://pinterest.com/source/xxx. Op de plek van de xxx vul je jouw website in, zonder de http://www. Je krijg nu te zien welke afbeeldingen zijn gepinned met jouw website als bron. Zo zie je direct welke afbeeldingen het goed doen en wat de doelgroep is die daarin geïnteresseerd is.

In een eerder gepubliceerd artikel kun je meer tips vinden over het gebruik van Pinterest.

Schendt Pinterest copyright?

De laatste tijd is er enige ophef geweest over Pinterest en copyright. Wanneer je een profiel aanmaakt op Pinterest, geef je aan akkoord te zijn met de ‘terms of use’. Hierin staat dat het OK is om content te pinnen zonder akkoord van de gebruiker. In andere woorden, het is OK om andermans werk te ‘stelen’. Een artikel hierover is geschreven door fotograaf en advocaat Kirsten Kowalski.

Op het moment zegt Pinterest hierover dat de meeste mensen positief reageren als hun werk wordt gepinned. Dit brengt meer bezoekers naar hun sites en vergoot de bekendheid. Desalniettemin biedt Pinterest nu ook een een ‘nopin’ code aan die je aan je site kan toevoegen zodat je werk niet gepinned kan worden. Dit is in samenwerking met het fotoplatform Flickr.

Wat is Social TV?

Door de inzet van social media willen programmamakers het kijkplezier van het publiek meer en meer verhogen. Wereldwijd gaan televisie en social media regelmatig hand in hand en schieten ondersteunende apps, als paddenstoelen uit de grond. De voorlopers van deze trend vinden we vooral Amerika, maar ook in Nederland kunnen we er wat van. In deze blogpost meer over de achtergrond van Social TV, verandering van televisie consumptie en opvallende (inter)nationale praktijkvoorbeelden.

Social TV is een brede term die verwijst naar diverse technologieën die sociale interacties ondersteunen in het kader van televisie kijken of het consumeren van TV-gerelateerde inhoud. De relatief nieuwe manier van TV consumptie is bedoeld om kijkers te verbinden met hun vrienden en familie (ook wanneer ze niet kijken naar hetzelfde scherm). De term houdt dus verband met sociaal gedrag, (mobiele) apparaten en sociale netwerken. Hieronder ga ik verder in op deze drie factoren.

Sociaal gedrag

In het meest recente onderzoek (TV & Video Consumer Trend Report 2011) van Ericsson wordt duidelijk dat de manier waarop we TV kijken beïnvloed wordt door het gebruik van social media. Zo geeft meer dan 40% van de respondenten aan gebruik te maken van social media op verschillende apparaten als smartphones en tablets terwijl men televisie kijkt. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat iets minder mensen naar geprogrammeerde uitzendingen zijn gaan kijken.

Anders Erlandsson (Senior Advisor at Ericsson ConsumerLab) vat het onderzoek krachtig samen:

“Today the general trend is that people want freedom of choice, and media-consumption habits are no exception. On-demand TV fits well into people’s lives; TV should adapt to us and our lifestyles, not the other way around. As one respondent put it, ‘I would rather have five shows of my choice than a million channels.’”

De manier waarop we TV kijken wordt met name interactiever doordat we via social media of apps, real-time mee kunnen praten over programma’s en uitzendingen (veelal vanaf de smartphone of tablet). Dit fenomeen wordt ook wel ‘chatterboxing’ genoemd. Wanneer er een sociale dimensie ontstaat rondom een televisieprogramma wordt er waarde toegevoegd aan het specifieke item en kan de totale beleving rondom het programma verbeteren.

Recent onderzoek van TV Licensing uit Engeland suggereert dat chatterboxing in Engeland vooral voorkomt in de leeftijdscategorieën 18-24 en 25-34 jaar. Volgens het onderzoek komt chatterboxing het meest voor bij programma’s waarover je een sterke persoonlijke mening kunt vormen.

Apparaten (hard- en software) en sociale netwerken

Zowel aan de hard- als software kant wordt duidelijk dat de manier waarop we TV kijken aan verandering onderhevig is. Met streaming boxen als Apple TV en Roku stream je HD bestanden van web naar televisie en bepaal je zelf wat en wanneer je kijkt. Aan de software kant winnen diensten als GetGlue (inchecken op o.a. films, series en boeken) en Yidio (online TV en films kijken) aan populariteit.

Ook in de wereld van apps zien we steeds vaker connecties met televisie. Denk bijvoorbeeld eens aan de mobiele app van The voice of Holland waarbij je ThuisCoach kan worden of aan de App van het populaire programma So you think You Can Dance.

Opvallende praktijkvoorbeelden

Hieronder volgen drie voorbeelden die illustreren hoe de beleving van TV consumptie aan het veranderen is.

Zoenende stelletjes bij De Wereld Draait Door

Tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door op woensdagavond 4 april bepaalden zoenende stelletjes de trending topics op Twitter. Tijdens de uitzending werd duidelijk dat de stunt geïnitieerd was door Axe. Ook eindredactrice Dieuwke Wynia gaf haar mening op Twitter:

Heineken Star Player

Alweer een jaar geleden bracht Heineken de applicatie Star Player uit. Met de (nog steeds zeer populaire) App is het mogelijk om real-time voorspellingen te doen over de Champions League wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt. De App synct automatisch met de wedstrijdklok en daagt je tijdens de wedstrijd uit om relevante vragen te beantwoorden. De meest opvallende functionaliteit is die van een button die je indrukt op het moment waarvan jij denkt dat er gescoord wordt. Wanneer er binnen 30 seconde ook daadwerkelijk wordt gescoord ontvang je als gebruiker extra punten.

Wie is de Mol

Het bekende amusementsprogramma Wie is de Mol heeft in het afgelopen seizoen haar eerste stappen gezet richting dual-screening. De uitzendingen waren live te bekijken op tablet en smartphone. Naast de uitzending werd je als gebruiker voorzien van extra informatie over de deelnemers en opdrachten. Via de website was het mogelijk om aan te geven wie volgens jou de Mol was en werd inzichtelijk gemaakt hoe de rest van Nederland daar over dacht. Ook op Facebook en Twitter werd veel gesproken over het programma. Inmiddels betrekken de programmamakers haar kijkers actief op Facebook om de beleving rondom het programma nog beter te maken.

Wat zijn jouw ervaringen met Social TV?

Ook ik gebruik regelmatig mijn iPhone tijdens het kijken van een televisieprogramma. Zo werd mijn vooroordeel over een zeer timide publiek bij de 3fm Awards (tijdens de uitzending) door veel Twitteraars bevestigd. Benieuwd naar jouw ervaring(en) met Social TV en dual-screening. Laat  eens horen!

Wat Twitter beter doet dan Facebook

Botón_Me_gusta.svg

twitter-312464_960_720Hoewel Facebook ruim vier keer zoveel gebruikers heeft als Twitter en gebruikers per keer gemiddeld langer op Facebook dan op Twitter doorbrengen, is er toch een aantal zaken dat Twitter beter doet dan Facebook, vindt Social Media Today.

1. Beknopt
Elk bericht op Twitter mag maximaal 140 tekens zijn. Dat leest een stuk vlotter weg dan de 63.206 tekens die een statusupdate op Facebook mag bevatten.

2. Eenrichtingsverkeer mogelijk
Op Twitter kun je iemand volgen zonder dat diegene ook jou moet volgen. Je komt dus niet alleen alles te weten van je vrienden, maar ook van deskundigen binnen jouw vakgebied en vage, maar interessante kennissen die je amper spreekt.

3. Gebruiksvriendelijk
Als je op de hoogte wil blijven via je smartphone, dan scroll je gemakkelijker door de beknopte teksten op Twitter dan door de foto’s, video’s en soms ellenlange verhalen op Facebook.

4. Nieuwe mensen ontmoeten
Op Facebook zijn de meeste gebruikers voornamelijk verbonden met mensen die ze al kennen, terwijl gebruikers op Twitter ook mensen volgen die hun interessant lijken. En als diegene benieuwd is naar de inbreng van zijn of haar volgers en jou ook gaat volgen, heb je contact krijgt met iemand die je nog nooit hebt gesproken.

5. Hashtags
Door middel van hashtags kun je heel gericht zoeken naar wie er bijvoorbeeld over een bepaald evenement schrijft of wat er over je favoriete tv-programma wordt gezegd.

6. Idolen volgen
Acteurs, zangers, sporters en andere beroemdheden kun je vaker en gemakkelijker op Twitter volgen dan op Facebook. Een Facebook fanpagina (in de vorm van een bedrijfspagina en niet in de vorm van een persoonlijk profiel) wordt meestal onderhouden door een fanatieke fan, terwijl beroemdheden vaker wel zelf Twitteren. Dit kun je overigens herkennen aan het blauwe logo met een vinkje erin rechts naast de naam.

7. Trending Topics
Dankzij Trending Topics weet je precies waar niet alleen je vrienden over praten, maar waar de hele wereld op dit moment over praat.

8. Relevantie
Op Facebook kom je alles te weten van al je ‘vrienden’, kennissen, voormalig klasgenoten en verre familie. Terwijl je op Twitter veel gerichter over zaken kunt lezen waar je specifieke interesse naar uitgaat.

Infographic: hoe je meer pins en repins op Pinterest krijgt

Gegevens over hoe pins of repins het op Pinterest doen zijn schaars. Het heeft namelijk lang geduurd voordat de API (Application Programming Interface) van het sociale netwerk beschikbaar werd.

Omdat DanZarella nieuwsgierig was naar data over pins en repins van Pinterest heeft hij zelf actie ondernomen. Het lukte de social media wetenschapper om zoekmachine API’s te hanteren en wat feiten te vinden over het nieuwe sociale netwerk. De wetenschapper verzamelde onder andere informatie over ongeveer 11.000 gepinde afbeeldingen en deed meer onderzoek om onderstaande infographic te maken. De informatie is bruikbaar voor Pinterest gebruikers die meer repins op hun afbeeldingen willen krijgen.

 

4 tips om meer uit je Facebook advertentie te halen

Facebook_logo_(square)Lees de volgende tips van Dreamgrow voor het genereren van succesvollere Facebook advertenties.

Adverteer niet wanneer mensen niet bereikbaar zijn
Welke tijdstip je adverteert kan invloed hebben op je marketing prestatie op Facebook. Als je bijvoorbeeld voor een pizza bezorgservice adverteert, is er een grote kans dat je meer bereik hebt tussen bijvoorbeeld 18.00 en 20.00 uur ’s avonds dan bijvoorbeeld 6.00 tot 8.00 uur ’s morgens. Wellicht zijn de resultaten ook beter aan het eind van de week in vergelijking met maandag, dinsdag en woensdag.

Wanneer je kijkt naar je statistieken en je ziet dat er clicks zijn die weinig conversie opleveren op bepaalde uren van de dag, kost dit verkeer alleen maar geld. Je hebt er waarschijnlijk meer profijt van als de campagne tijdelijk stopt.

Op Facebook plaats je advertenties handmatig op bepaalde tijden, wat best een gedoe kan zijn. Met een Facebook marketing tool gekoppeld aan Facebooks API, zoals Huitsuite, beslis je wanneer advertenties worden geactiveerd. Rooster advertenties zo gemakkelijk in op de momenten dat ze lonend zijn.

Zet vooroordelen opzij
Weet je zeker dat je goed hebt uitgezocht voor wie de advertenties bedoeld zijn? Soms heb je voordat een advertentie start een beeld van wie de producten of diensten  interessant zullen vinden. Je kiest voor een bepaalde doelgroep, zonder die groep met andere groepen te vergelijken. Hier kan het misgaan. Soms vind je een klant waarvan je het niet had verwacht en soms is de kwaliteit van de clicks een stuk hoger in andere doelgroepen. Onthoud goed dat minder clicks bij een hogere conversie beter zijn voor je bedrijf.

Een hoger bod genereert meer zichtbaarheid
Facebook wilt uiteraard dat je een hoog bedrag biedt voor advertenties. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is een vraag waar veel over wordt gediscussieerd onder Facebook marketeers. Advertenties maken vanzelfsprekend minder indruk wanneer je een klein bedrag biedt. Hoe hoger je biedt, hoe meer de advertentie zichtbaar is voor gebruikers. De hoogte van je bod beïnvloedt dus ook wélke mensen je advertentie zien.

Een gebruiker van Facebook die meerdere malen per dag inlogt heeft een stuk minder waarde vergeleken met iemand die één keer per dag inlogt. Mensen in de tweede categorie zijn vaak meer geïnteresseerd in wat iedereen in hun vriendennetwerk gedurende de dag doet en besteden meer tijd aan het vergaren van informatie door te scrollen. Ze zijn dus intensiever bezig, ook met je advertentie.

Om bovengenoemde redenen zou je betere conversie aantallen kunnen zien als je altijd het aanbevolen maximale bod uitbrengt wanneer je advertenties plaatst. De kans is dan het grootst dat je ook de betrokken doelgroep die met aandacht kijkt, met je advertentie confronteert.

De homepage opschonen
Als je traditionele advertenties maakt die zorgen voor verkeer naar pagina’s buiten Facebook, zoals naar een webshop, wees er dan zeker van dat de bestemmingslocatie een match is met de advertentie.

Het doel van een advertentie is om de doelgroep over te halen om tot actie over te gaan. Je wilt vervolgens dat de potentiële klant de mogelijkheid krijgt om de actie daadwerkelijk uit te voeren wanneer hij of zij de website bereikt. Als er nog veel meer op je website te vinden is, dingen waar je doelgroep niet om vraagt, zou de klant af kunnen haken.

Misschien vind je dat de homepage al perfect werkt voor verkeer. Het punt is alleen dat mensen vanuit Google komen en vaak meer informatie willen. De bezoekers zoeken antwoorden op hun vragen en willen best wat meer tijd steken in het lezen en in wat de website te bieden heeft. Een bezoeker van Facebook daarentegen ziet regelmatig wat je te bieden hebt, klikt erop en wil dan een gemakkelijke manier om te converteren.

Neem het in overweging om een aparte landingspagina te creëren die alleen bedoeld is voor mensen die via je Facebook advertentie binnenkomen. Op deze manier hoef je niet de huidige homepage van de website of indexpagina aan te passen voor andere doelgroepen.

3 Facebook mobiele trends om in de gaten te houden

Botón_Me_gusta.svgDe mobiele app van Facebook is nogal een afgesloten ding, lees ik op Mashable. De app biedt op dit moment geen enkele mogelijkheid tot een ‘traditionele’ wijze van adverteren, zoals display advertising. Maar dingen zijn aan het veranderen. Zoals onlangs de uitbreiding van Facebook Deals. En hoewel Facebook Places door marketers nog niet echt ontdekt lijkt, zal dat gaan veranderen. Hieronder drie belangrijke trends voor Facebook mobiel.

1. Mobiele ‘friendcasting’

Een wijnbedrijf (Constellation Wines) heeft en mobiele site waar je terecht komt via 2d barcode of sms. De site koppelt een fles aan het soort eten dat er bij past en kent een party calculator. Bedoeld om mensen in de winkel te helpen. Er zat een viral aspect aan: je kunt eenvoudig je aankopen delen met je vrienden op Facebook. De verwachting is dat dit soort delen een grote vlucht neemt naarmate Facebook meer retailers meekrijgt in het Places programma. Dan immers kunnen boodschappers eenvoudig aanbiedingen hun netwerk inslingeren. Daarmee ontstaat een nieuwe vorm van advertising: mobile to Facebook. TV zender ABC doet iets soortgelijks; het stuurt elke woensdag mobile videopromo’s uit van een nieuwe show. Wie de promo ontvangt post hem ook direct op zijn Facebook wall.

2. Aanbiedingen

De combinatie van locatie en actuele aanbiedingen opent een heel nieuw gebied aan mobiele marketing voor Facebook. Deals is hierin de eerste stap. Stel je voor dat iemand inckeckt om een locale deal te scoren en dat verschijnt op zijn Wall. Grote kans dat enkele van zijn vrienden dat zien op hun app en in de buurt ook aan het winkelen zijn. Naar verwachting gaan actieve bedrijven winacties en games bovenop Places bouwen, naast uiteraard de rechtstreekse korting / aanbiedingen.

3. Updates onderweg, maar zonder telefoon

Facebook is zo dominant en alom aanwezig, niet gek dat je toegang hebt tot het netwerk via allerlei wegen, niet alleen PC of mobiel. Zo kon je bij een Coca Cola pretpark in Israel afgelopen zomer via RFID tag een status update doen (zie de video). En afgelopen herfst kon je in Vail Resorts automatisch de verticale afstand die je skiede op Facebook posten. Asics gaf bij de New York marathon lopers een tag mee. Als de loper langs een detectieplek kwam, zag hij op een videowall persoonlijke tekstberichten van familie of vrienden op Facebook. Allemaal plekken waar je liever geen telefoon bij je hebt althans niet binnen handbereik. Of plekken waar bereik misschien matig is. Dan biedt RFID dus uitkomt als je toch de dringende behoefte voelt te posten op je Facebook.

8 creatieve manieren om embedded tweets te gebruiken

twitter-312464_960_720Met embedded tweets is het mogelijk om tweets op je website of blog te publiceren. Hierdoor deel je twitterberichten zonder dat gebruikers je website of blog verlaten. Dit is dus een handige manier om een groter publiek bij je twitterconversaties te betrekken. De embedded tweet heeft zelfs interactieve mogelijkheden.

Via een embedded tweet  kunnen bezoekers van je website of blog post:

  • Op de tweet antwoorden en aan de conversatie deelnemen.
  • De discussie delen door te retweeten.
  • De tweet als favoriet aanwijzen.
  • Het twitterprofiel van de twitteraar zien.
  • De twitteraar volgen.
  • Antwoorden bekijken door op de tweetdatum te klikken.

Voordelen van embedded tweets
Embedded tweets komen goed naar voren op de website omdat ze grafische elementen bevatten en daardoor een eyecatcher zijn voor bezoekers.

Wanneer je één van de antwoorden uit een discussie wilt tweeten, komt ook de originele tweet tevoorschijn zodat je de hele conversatie kunt volgen.

Met gebruik van pic.twitter.com en YouTube ben je er zeker van dat foto’s en video’s in tweets direct zichtbaar zijn.

Embedded tweets creëren
Een embedded tweet maak je door een speciale HTML code in je website of blog post te plaatsen. Deze code is ook te gebruiken voor alles waar HTML codes toepasbaar zijn, zoals in e-mail handtekeningen.

Voordat je een HTML code gaat gebruiken, is het belangrijk om te weten waar je de embedded tweet gaat invoegen.

Op de volgende manier maak je een HTML code aan voor een embedded tweet:

  1. Zoek een tweet op Twitter.com die je wilt embedden.
  2. Schuif je muis over de tweet en klik op de Expand optie.
  3. Klik op Details. Twitter laat de tweet op zijn eigen pagina zien.
  4. Klik op Embed this tweet. Twitter opent het scherm Embed this tweet.
  5. Kies de uitlijning voor je tweet: links, rechts of gecentreerd. Twitter past de HTML code aan met de keuze van je uitlijning. Als je kiest voor None, wordt de block quote stijl gebruikt van je website of blog.
  6. Selecteer de HTML code.
  7. Kopieer de HTML code en plak het in je website, blog of andere locatie.

Creatief gebruik van embedded tweets
We omschrijven hieronder acht manieren om embedded tweets te gebruiken. Deze handige tips kwamen we tegen op Socialmediaexaminer.com.

#1: Plaats berichten van klanten als testimonials op je website
Tweets van klanten zijn voor een bedrijf goed bruikbaar door ze als testimonials op je site te plaatsen. Embedded tweets geven de mogelijkheid om één tweet tegelijk te plaatsen, in plaats van een hele lijst met bijvoorbeeld de Twitter widget.

#2: Uitnodigingen delen voor evenementen
Organiseer je wel eens zakelijke evenementen? De meeste mensen delen uitnodigingen voor evenementen met hun twittervrienden. Je kunt de uitnodigingstweet aan een blog post toevoegen of aan een lijst met aankomende evenementen op de website. Bezoekers kunnen vervolgens de uitnodiging van het evenement tonen, de tweet delen of beantwoorden met vragen.

#3: Voeg meningen en ideeën van anderen toe aan je blog posts
Veel bloggers ontvangen meningen en quotes van andere mensen in hun blog posts. Nu is het mogelijk om tweets van anderen te embedden in je blog. Op deze manier komen lezers in contact met nieuwe mensen via Twitter en kunnen ze deelnemen aan discussies op je blog.

#4: Een twitterdiscussie voortzetten in een blog post
Vaak geeft een twitterconversatie inspiratie voor het schrijven van een blog post. Het is mogelijk om een deel van de discussie te embedden in je blog en daarmee meer mensen te bereiken dan via de originele twitterdiscussie.

#5: Highlights van een tweetchat naar voren brengen
Tweetchat is een populaire manier om van ideeën te wisselen binnen een chatgroep. De gesprekken gaan vaak snel en ze verdwijnen in de tijdlijn van Twitter.

Je kunt de highlights van de tweetchats in je blog post of website opnemen. Op deze manier kun je de hoofdpunten uit de chat met de groep delen.

#6: Reacties die tijdens een evenement zijn gegeven delen
Veel conferenties hebben een Twitter display die reacties toont en waarop discussies gaande zijn tijdens het evenement. Met embedded tweets kun je reacties selecteren en delen op de website van het evenement of de blog.

Een tweetup is een persoonlijke meeting tussen meerdere gebruikers over een onderwerp. Wanneer je een tweetup beheert voor een bedrijf, kun je de tweets opvangen die tijdens het gesprek zijn gemaakt. De berichten plaats je op de website of in een blog post over de bijeenkomst.

#7: Reacties van publiek delen tijdens een training, webinar of andere aangelegenheid
Heb je na een trainingssessie, webinar of andere aangelegenheid spontane complimenten ontvangen over producten en diensten? Bewaar deze tweets en embed ze in publicatiemateriaal van volgende trainingssessies. De tweets laten dan zien wat mensen leuk of juist minder leuk vonden aan de laatste sessies.

Sprekers van een evenement worden vaak via een tweet gequote door de doelgroep. Vaak geeft de twitteraar zijn eigen mening erbij. Plaats deze tweets als testimonials op je website om het presentatiesucces van de spreker te tonen.

#8: Voeg een tweet toe aan je e-mail handtekening
In je zakelijke e-mail handtekeningen heb je een kleine ruimte beschikbaar om een goede indruk achter te laten. Het is een idee om een embed tweet te plaatsen van een positieve reactie van de klant. Hiermee beïnvloed je de kans op een deal met andere potentiële klanten. Een ander idee is om een tweet toe te voegen van een evenement dat binnenkort plaatsvindt. Dit is een manier om mensen te bereiken met wie je hebt gecorrespondeerd.

5 redenen waarom Facebook online aankopen beïnvloedt

Botón_Me_gusta.svgDe impact van Facebook lijkt online aankoopbeslissingen van consumenten te beïnvloeden. Gebruikers lezen reacties over producten van vrienden en worden hierdoor getriggerd om tot aankoop over te gaan. Volgens Jeffbullas neemt dit mechanisme alleen maar toe. Eén van de krachten van Facebook op het gebied van online shoppen is de mogelijkheid om producten die iemand leuk vindt onder de aandacht te kunnen brengen bij zijn of haar vrienden.

Waarom zou je Facebook gebruiken om je te registreren bij een online winkel?
Veel online shoppers geven de voorkeur om zichzelf te registreren bij een online winkel via de login van Facebook. Marketingbureau Monetate geeft aan dat deze voorkeur is ontstaan doordat 75% van alle online transacties niet worden afgerond. De transacties mislukken omdat gebruikers weigeren om hun betaalkaarten te gebruiken. Via Facebook zijn je gegevens al bekend en hoef je geen creditcard data meer door te geven aan een online winkel.

Een ander voordeel van het registreren via Facebook is dat de online winkelier hierdoor een verzameling van aanvullende informatie heeft, zoals:

verjaardagen
geslacht
interesses

Deze informatie gebruikt de online ondernemer om de website op de doelgroep af te stemmen.

Hoe social sharing consumentengedrag beïnvloedt
Uit een recent onderzoek van Sociable Labs onder 1088 online shoppers, kwam naar voren dat social sharing net zo behulpzaam is als Google search.

De hoofdpunten uit het onderzoek zijn:

1. Social sharing is een onmisbare activiteit om te ontdekken wat men wil kopen
62% van de online shoppers heeft productgerelateerde reacties van hun vrienden op Facebook gelezen.

2. Social sharing zet klanten aan tot actie

75% van de online shoppers die reacties van social sharings hebben gelezen, hebben op een link van een product geklikt in een bericht van hun vrienden. Vervolgens zijn ze naar de website van het product doorgestuurd.

53% van de online shoppers die door hebben geklikt naar de website van de detailhandel hebben een aankoop gedaan.

3. Positieve social sharing creëert een virtuoze cirkel van delen en aankopen
81% van de klanten die producten heeft gekocht door social sharing, zijn zelf waardevolle social sharers. Ze zijn onderdeel van de cirkel van delen en kopen.

4. ‘Sociaal bewijs’ – geeft vertrouwen in het aankopen
Sociaal bewijs is het tonen van activiteiten op een website aan vrienden. Dit bewijs is een krachtige motivatie voor anderen om te gaan kopen.

Het onderzoek toont aan dat 32% van de bezoekers op websites blijven hangen doordat ze de activiteiten van andere kopers zien. Zelfs wanneer deze shoppers geen vrienden zijn.
Wanneer de gedeelde activiteiten wél het shopgedrag van vrienden tonen, wordt het ‘blijven hangen’ zelfs verdubbeld tot 62%.
57% van de klanten die tot aankoop over zijn gegaan, lijken de aankoop te hebben gedaan door het zien dat vrienden daar al iets hebben gekocht.

5. Match de motivaties van social sharers met de motivaties van shoppers
Het is de truc om social sharers te motiveren hun redenen van aankoop toe te voegen aan het gekochte product. Dit is een goede motivatie voor andere shoppers om te gaan kopen.

Bekijk ook eens de volgende infographic over de sociale impact van Facebook op klanten:

Conclusies

Het onderzoek dat door Sociable Labs is uitgevoerd over sociale impact, bevestigt dat klanten in online shoppen sterk beïnvloed worden door hun vrienden.

Het gemakkelijk delen van producten, ervaringen of activiteiten is de grootste bron om producten te ontdekken voor een belangrijke percentage van online shoppers.